CIMCentre Excursionista de Bellpuig

Dijous, 24 Gener 2019

La Serra de Sis

29 July 2012

Som a la meitat de l’any i no és precisament el millor temps per a trescar per una muntanya pre-pirinenca, però és la que hem escollit per la sortida abans de les vacances d’estiu, situada a la comarca de la Ribagorça, orientada de N. a S. i que separa les valls dels rius Isábena i Noguera/Ribagorçana,

Segons la etimologia popular, el nom de la serra fa referencia als sis pobles que formen part d’ella : Pardinella, Beranuy, Morens, Calvera, Obis i Soperún.

Iniciem l’excursió al llogaret de Pardinella (980 m.)  d'on arrenquem per un sender que puja bastant fort direcció E., la caminada, pel bell mig del bosc fa més agradable la feixuga costa, una vegetació excel·lent i no molt habitual en serralades prepirinenques, travessem el barranc de Sis i tot seguit ens plantem a l’ermita de la Verge del mateix nom. En aquesta ocasió i no és la primera, tenim caminant amb nosaltres l’escriptor pallarès Pep Coll que ens fa una detallada descripció de l’entorn, així com de la historia i llegendes del mateix, tot un luxe pels excursionistes del Cim.

L’ermita de Sis (romànica del segle XII), és de planta rectangular amb absis canònicament orientat a est. La nau de volta de canó, però amb la peculiaritat de tindre l'arc lleugerament apuntat. Les parets son de pedres pròpies del lloc, algunes d’elles son de les dites “tobas”. L’ermita te dos finestres, una sobre la porta principal i l’altra de pedres “tobas” en el centre de l'absis semicircular. Segons el pare Faci, el temple fou obra d’un monge de Poblet dit Pere el Monge (els aragonesos l’han traduït com el Monche).

L’ermita, donava aixopluc a una talla de la Verge de fusta policromada del segle XIV, que actualment es venera a l'església parroquial de Beranuy i te la particularitat de mostrar la Verge amb una especie de gorra en lloc de corona. La Verge de Sis fou objecte de gran devoció a la zona i el dimarts abans de l'Ascensió s'hi celebra una important romeria.

Ara, canviem de rumb i seguim el sender a N/O (1.280 m.), fins a les bordes de Beranuy (1.470 m.) aquest transita per zona humida i frondosa. Parem un moment per atansar-nos al avenc de la Verge que es troba uns metres per sota del sender, un cop visitat, retornem al camí fins arribar a les esmentades bordes. Les Bordes son un conjunt de edificis casi tots enrunats, antigament eren habitats, fins hi havia una ermita dedicada a Sant Miquel, avui ja pràcticament desapareguda.

Seguim camí fins arribar a un trencall que trobem a la carena de la serra, seguim el de l’esquerra a ponent, fins al mirador del Mallo on la vista de la vall de Isábena es un 10. Tornem més o menys a la cruïlla per enfilar el sender cara avall fins a Beranuy, ara notem de veritat  que el sol calenta de valent i sort  hem tingut d'un dia mig ennuvolat, l’hora tardana en que hem arrencat a caminar encara s’hauria notat més, sense pèrdua de temps trenquem totalment a oest fins a Pardinella on acabem aquesta sortida.

Una jornada excursionista altament aprofitable i que la tanquem com era d’esperar gaudint dels plats de la comarca de la vall de Isábena.

Xarxes socials

Comparteix-ho

Enllaços socials

Facebook
Twitter
RSS

Llista de correu

Vols estar informat de totes les activitats que realitzem? Inscriu-te!!

Contacte

Vols fer-nos alguna suggerència?
Comentar-nos algun problema?


Contacta'ns

cimbellpuig.cat v3

Vàlida per a l'XHTML 1.0

Disseny i desenvolupament: L'Esquirol Imprudent