CIMCentre Excursionista de Bellpuig

Dijous, 24 Gener 2019

Excursió botànica

22 May 2011

 

El proppassat diumenge 22 de maig,  una colla de persones de Bellpuig participarem en una sortida botànica pel nostre terme, organitzada pel centre excursionista de Bellpuig.

Ens acompanyà com a guia i expert botànica en Joel Torra i Farré,  botànic i investigador de la Universitat de Lleida i  fill de Bellpuig.  En Joel Torra de manera planera  ens va anar entusiasmant amb la riquesa, les formes, els colors i usos de les plantes que tenim al nostre entorn més immediat.  Una riquesa que els nostres avis coneixien i valoraven i que els més joves hem de recuperar i aprendre de nou.

 El primer ecosistema visitat va ser el dels cultius de cereals d’hivern.  Ordi i blat que s’han conreat de manera secular a la plana d’Urgell junt amb cultius llenyosos d’oliveres i ametllers.  Habitat que allotja una rica biodiversitat pròpia d’aquest espais esteparis únics a Europa.  En aquestes condicions trobem una flora i una fauna sorprenent.  Puputs, ballarida, escaldaboques, roselles, herba de Sant Joan, pebrots de ruc, fonoll, blat bord, cugula, plantatge, alls silvestres, etc.

Al despoblat dels Eixaders: Oms, freixes, figueres, arç blanc, magraners, card marià deliciós pels ocells i arçot, esbarzers, ..... Acompanyem la visita a l’entorn del poblat amb l’esmorzar sota un oportú i frondós pi blanc.

Continuarem el recorregut pel fons de la llera seca del riu Corb, camí de Belianes...  Aquesta riba ens presenta una varietat nova d’espècies més lligades a una riba de curs d’aigua.: salzes, tamarius, algun roser bord, canya comuna, canya xisca, crèixens bords, cua de cavall.

Arribats al Molí de Belianes en una inspecció a redós hi trobarem: l’ herba de les esglésies,  timó, jusquiam, siscall, gessamí groc, lletsó, cua de guilla, ruda, candelera, panical.

En el decurs de la ruta ens creuarem amb un nombre considerable de gent; ciclistes, esportistes, pilots d’ultralleugers i uns ornitòlegs, que sense manies ens van dir: en quin lloc més meravellós que viviu. 

 

El sol ben amunt escalfat la plana

Espectaculars malves florides clivellades de flor

Brots verd groc de fonoll tendre vora el marge

Que rasant un estol de falciots pentinen.

 

Varem començar el dia amb les bicicletes a punt i el varem acabar plens de brots, de receptes i ganes de consultar a la guia,

compartint un nova manera de mirar i veure el camí, els camins de casa....

Xarxes socials

Comparteix-ho

Enllaços socials

Facebook
Twitter
RSS

Llista de correu

Vols estar informat de totes les activitats que realitzem? Inscriu-te!!

Contacte

Vols fer-nos alguna suggerència?
Comentar-nos algun problema?


Contacta'ns

cimbellpuig.cat v3

Vàlida per a l'XHTML 1.0

Disseny i desenvolupament: L'Esquirol Imprudent